Op vrijdag 29 mei keurde de Vlaamse Regering op initiatief van minister Zuhal Demir de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie voor gebouwen 2050 goed.
Voor het gebruik en aankoop van F-gassen als koudemiddel gelden strenge eisen. Daarnaast heeft Europa, via de F-gassenverordening EU 517/2014, deze koudemiddelen aan banden gelegd door een terugfaseringstraject en quotasysteem in het leven te roepen.
Malafide organisaties spelen hierop in door F-gassen (of waar ze voor zouden moeten doorgaan…) op illegale manier op de markt te brengen en aan te bieden.
Heeft u al dergelijke aanbiedingen ontvangen, weet dan dat hierop ingaan serieuze risico’s met zich kan meebrengen!
Een erkende koeltechnicus cat I, II, III en IV moet om de 5 jaar zijn certificering hernieuwen. Hiervoor moet hij een korte actualisatie-cursus volgen en slagen voor het examen dat hier op volgt.
Na het slagen voor dit examen wordt zijn erkenning automatisch verlengd.
Koudemiddel- en aanverwante handelingen volgens de juiste procedure!
In de maand februari 2019 hebben we 100 leden-installatiebedrijven onderworpen aan een bevraging rond “Kwaliteit”. De directe aanleiding voor deze enquête was de intentie van de Vlaamse overheid om de voorwaarden voor het bekomen van een premie, voor bijvoorbeeld warmtepompen, los te koppelen van het Rescert-kwaliteitslabel.
Dit gegeven, en diverse meningen over kwaliteitslabels die we soms ontvingen van leden, bracht ons op het idee om hierover een onderzoek te organiseren via een mini-bevraging.
Op 29 december 2018 werd het besluit van de Brusselse besluit inzake de uitbating van koel- en luchtbehandelingsinstallaties gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Dit besluit is van kracht vanaf 19 maart 2019 en vervangt het besluit van 22 maart 2012.
Brandbare koudemiddelen… hoe gaan we ermee om, welke veiligheidsmaatregelen moeten we nemen, welke normen en richtlijnen zijn van toepassing?
De Vlaamse milieuwetgeving VLAREM eist volgens art. 16.5.3.3, §6 legt specifieke bepalingen op inzake het overschrijden van het relatief lekverlies. In dit artikel gaan we dieper in wat de exploitant en het erkend koeltechnisch bedrijf moet, kan en/ of mag ondernemen in dergelijke situaties. In samenspraak met de bevoegde afdeling heeft Frixis hiervoor een richtlijn opgesteld
Veilig handelen en werken is een dagelijks terugkerend aandachtspunt. De “nieuwe” koudemiddelen zijn meestal licht tot zeer ontvlambaar. Hoe kan u ervoor zorgen dat u en uw medewerkers op een veilige manier omgaan met deze stoffen?
Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!