Women in cooling
Resultaten van een wereldwijde bevraging + wedstrijd AREA
I never thought of myself as a female engineer, a founder or a woman in tech. I just think of myself as someone who’s passionate.
- Leah Busque
Vrouwen zijn in de koeltechniek sterk ondervertegenwoordigd. Verschillende internationale organisaties voerden samen een wereldwijd onderzoek om beter inzicht te krijgen in de achtergrond, motivatie, uitdagingen en mogelijkheden voor vrouwen die werkzaam zijn in de HVACR. 810 vrouwen over de hele wereld vulden de enquête in. De uitdagingen waarmee zij te maken krijgen zijn een gezonde work-life balance, een voldoende carrièremogelijkheden, stereotype aannames, geen vrouwelijke collega’s en onvoldoende groeimogelijkheden.
Deelnemers enquête
De enquête werd ingevuld door 810 vrouwen over de hele wereld. 59% van hen is jonger dan 40. 405 vrouwen beschikken over een postgraduaat en 270 vrouwen werken in Europa.
Slechts 8% van alle deelnemers is werkzaam in het onderhoud van HVACR-applicaties. Ongeveer de helft van de respondenten verklaarde werkzaam te zijn in ontwerp. Verder is men werkzaam in R&D, in verkoop/marketing of in onderwijsrollen.
47% van alle dames werken langer dan 10 jaar in de sector. Daarvan waren slechts 1 op 5 dames 2 keer gepromoveerd in de laatste 10 jaar. 24% van alle dames is nog nooit gepromoveerd. 55% van de vrouwen is tevreden met het loon dat ze voor hun werk ontvangen en slechts 10% van de dames voelt zich zwaar onderbetaald, in vergelijking met mannelijke collega’s.
Motivatie en opportuniteiten
De reden waarom vrouwen starten aan een carrière in de HVACR – sector blijkt voornamelijk omwille van de milieu-impact die ze kunnen hebben. Verder draagt het gevoel dat ze nuttig werk doen hieraan bij. Ook het interessant vakgebied, de verschillende functies en de werkzekerheid vormen voordelen. Men komt in de sector terecht via familie of vrienden die hen als rolmodel aanmoedigen, door erover te lezen en door hierover zelf dingen op te zoeken of via hun school.
Uitdagingen
Vrouwen identificeerden de top vijf van uitdagingen die ze het meest ervaren tijdens hun werkdag als volgt:
- Moeilijkheden om een gezonde worklife balance te vinden
- Te weinig carrière mogelijkheden
- Stereotype opvattingen over vrouwen in de techniek
- Geen vrouwelijke collega’s in hun organisatie
- Te weinig opleidingsmogelijkheden om te groeien
Nochtans kan men deze uitdagingen makkelijk het hoofd bieden. Zo kan het bedrijf vrouwen helpen met hun worklife balance door flexibele werktijden en/of werken op afstand toe te staan. Te weinig ontwikkelings- en carrièremogelijkheden blijkt in de sector een breder probleem, ongeacht het geslacht van de werknemer, te zijn waar nationale organisaties en de industrie samen aan moeten werken. Helaas leven er nog heel wat stereotype opvattingen over vrouwen en techniek. Niet alleen door klanten maar eveneens door collega’s en werkgevers. Dit is een gemiste kans!
Samenvatting
Tot onze spijt vernemen we vanuit het onderwijs dat vrouwen in techniek vandaag nog steeds moeilijkheden ervaren om een stageplaats te vinden, louter omdat ze vrouw zijn! Intussen zijn we al ruime tijd in de 21e eeuw. Het zou dus niet mogen uitmaken welk geslacht een stagiair of werknemer heeft. Er zijn in de HVACR-sector heel wat mogelijkheden voor vrouwen. Het personeelstekort in de sector houdt aan en neemt enkel maar toe. Zet je deur open voor werknemers van elk geslacht en voor je het weet zijn al je vacatures ingevuld. Beeld je daarnaast eens in hoe vaker vrouwen zouden kiezen voor koeltechniek als vrouwen meer zichtbaar zouden zijn in onze sector. Werken met een passie voor ons vak, dat willen we immers allemaal en koeltechniek is voor heel wat mannen en vrouwen deze passie.
Klik hier om het volledige verslag van de enquête te lezen: (link)
AREA, de Europese organisatie voor HVACR waarvan Frixis lid is, wil vrouwen uit de sector in de kijker plaatsen via een wedstrijd. Alle informatie: https://area-eur.be/news/area-women-cooling-video-competition
Heeft u verdere vragen, aarzel niet om contact op te nemen. Dit kan via de gekende Frixis-kanalen: 02 215 18 34 of info@frixis.be.