Vinçotte - Koelinstallaties onder hoge druk

COMMUNICATIE VAN ZAKELIJKE PARTNER


Koelinstallaties gebruiken steeds vaker koudemiddel dat geen of een sterk gereduceerde impact heeft op het klimaat, zoals CO2 en NH3. Installaties die gebruik maken van deze koudemiddelen moeten op veel hogere drukken werken. Dit brengt hogere risico’s met zich mee waardoor deze installaties binnen een hogere risicocategorie kunnen vallen van de Europese drukrichtlijn. Vinçotte licht in dit artikel toe welke eisen dit met zich meebrengt voor de installatiebedrijven.

 

Waarmee moet men rekening houden als men koelt met CO2 of NH3?  

Koudemiddelen zoals CO2 vereisen hoge werkdrukken. CO2-koelsystemen zijn vaak ontworpen om drukken tot wel 120 bar te weerstaan. Ammoniakinstallaties werken op lagere drukken, meestal rond de 20 bar. Als deze koudemiddelen onder hoge druk worden gebruikt, moet de koelinstallatie worden ingedeeld in de risicocategorie II, III of IV volgens de Europese Drukrichtlijn (PED). Welke categorie van toepassing is, is afhankelijk van de effectieve ontwerpdruk, de leidingdiameter en/of het volume van het drukapparaat (meestal het vloeistofvat). Een overzicht kan worden teruggevonden in bijlage II van de drukrichtlijn. Een hogere risicocategorie resulteert meestal in de tussenkomst van een aangemelde instantie (Notified Body of NOBO).

 

Drukrichtlijn of Pressure Equipment Directive (PED)

De Europese drukrichtlijn of Pressure Equipment Directive werd omgezet in Belgische wetgeving en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 18 juli 2016. De Richtlijn drukapparatuur (2014/68/EU) geldt voor het ontwerp, de fabricage en de conformiteitsbeoordeling van nieuwe stationaire drukapparatuur met een maximaal toelaatbare druk van meer dan 0,5 bar. Onder drukapparatuur vallen drukvaten, leidingen, accessoires (zoals filters, kleppen, …), veiligheidsvoorzieningen (zoals veiligheidskleppen) en samenstellingen van drukapparatuur. De PED-richtlijn kan worden geraadpleegd via de website van de EU via deze link.

 

Verantwoordelijkheden van het koeltechnisch bedrijf dat de koelinstallatie plaatst

Wanneer een koeltechnisch bedrijf de installatie zelf samenbouwt, treedt het op als fabrikant en heeft het de verantwoordelijkheid om correct de CE-markering te voorzien. Hiervoor moeten de volgende 6 stappen worden doorlopen.

  1. Alle van toepassing zijnde EU-richtlijn(en) moeten worden geïdentificeerd alsook alle relevante geharmoniseerde standaarden. Voor koelinstallaties kunnen dit naast de PED-richtlijn ook bijvoorbeeld de laagspannings-, EMC of ATEX-richtlijn zijn. Als voorbeeld voor van toepassing zijnde standaarden kan men denken aan de EN378 voor koelinstallaties en warmtepompen.
  2. De product specifieke eisen moeten worden gecontroleerd. Men moet bekijken of de gebruikte materialen, componenten en toestellen geschikt zijn voor gebruik in de koelinstallatie.
  3. Men moet nagaan of een aangemelde instantie moet worden ingeschakeld. Dit is van toepassing van zodra de koelinstallatie valt onder risicocategorie II of hoger.
  4. De technische documentatie (PED-conformiteitsdossier) moet worden opgemaakt en aangeboden aan een aangemelde instantie.
  5. De koeltechnische installatie moet worden getest via onder andere druktesten en lektesten. Daarnaast moet men het technisch dossier nakijken.
  6. Tot slot wordt de CE-markering aangebracht en wordt de verklaring van overeenstemming of Declaration of Conformity (DoC) opgemaakt.

 

Wat wordt er gecontroleerd door de aangemelde instantie?

Vanaf risicocategorie II is de tussenkomst van een aangemelde instantie verplicht.  Deze instantie voert een dossiercontrole en een inspectie op de koeltechnische installatie uit. Er wordt eveneens toegezien op de correcte toepassing van de essentiële veiligheidseisen of ESR’s (Essential Safety Requirements) van de PED.  

Dit gaat onder meer over:  

  • ESR 3.1.2 Permanente verbindingen  
  • ESR 3.1.3 Niet-destructieve proeven  
  • ESR 3.2.2 Beproevingstesten  
  • ESR 4.2(c) Aparte materiaalbeoordelingen
  • ESR 4.3 Materiaalcertificaten

Daarnaast moet een aangemelde instantie worden geraadpleegd voor las- en brazeerkwalificaties, evenals voor lasmethodekwalificaties.

Voor meer informatie kan u zich wenden tot Vinçotte via mail noboPED@vincotte.be of via de website www.vincotte.be.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!