Op 21 september 2023 kwamen de installateurs van de Nederlandstalige en Franstalige werkgroep samen voor een geleid bezoek aan Kasteel de Merode. Dit kasteel bestaat uit een woongedeelte en een deel dat gebruikt wordt voor de organisatie van evenementen. Het is voorzien van een aquathermie-installatie die warmte onttrekt uit de slotgrachten om het kasteel te verwarmen.
Voorstudie
Het kasteel werd oorspronkelijk verwarmd met aardgas maar door de hoge energieprijzen zocht eigenaar, en prins, dhr. Simon de Merode een alternatief. Installateur Michel Férir van Eco-Technix gaf een rondleiding en vertelde over dit duurzame systeem. Voor de start van dit project werden verschillende mogelijkheden bekeken. Zo gaf een lucht-water-warmtepomp onvoldoende rendement en waren de kosten van een geothermie-installatie te hoog. Men kwam uit bij een aquathermie systeem dat werkt op basis van de warmte uit de grachten.
Technische informatie
Men installeerde drie warmtewisselaars die warmte onttrekken uit het water van de grachten. Via een gesloten systeem gevuld met water en glycol via 100 meter leidingen komt deze opgenomen warmte in de modulerende warmtepomp terecht. Doordat de bestaande afgiftelichamen, gietijzeren radiatoren, behouden bleven, werd de installatie gedimensioneerd voor een maximale vertrektemperatuur van 50 tot 55°C. Tot een buitentemperatuur van 0°C is er voldoende capaciteit beschikbaar om het kasteel te verwarmen. Bij koudere buitentemperaturen en langere vorstperiodes is er ook een recent geïnstalleerde WKK die bijspringt. De bestaande gasketels werden behouden als back-up en staan in voor de productie van sanitair warm water.
Alle informatie
Dit project is uniek en dergelijke installatie werd nooit eerder geplaatst in een kasteel van 600 jaar oud. Daarnaast is het kasteel voorloper in vergelijking met gelijkaardige monumenten, zo bevat het dubbel glas, zonnepanelen en een geïsoleerd dak. Meer informatie over dit kasteel kan je terugvinden op https://www.kasteel-westerlo.be/nl.
We blikken terug op een interessant bezoek waarbij de installateurs de banden aanhaalden en inspiratie opdeden. Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast om eveneens lid te worden van de Nederlandstalige of Franstalige werkgroep, contacteer ons dan vrijblijvend. Dit kan via info@frixis.be of 02 215 18 34.