Project ESF – Competentienoden bij werken met natuurlijke koudemiddelen



Heel wat koeltechniekers worstelen met natuurlijke koudemiddelen. Dit komt omdat natuurlijke koudemiddelen amper, of niet aan bod komen in de huidige leerplandoelstellingen van opleidingen koeltechniek.  
 
Nu het gebruik van natuurlijke koudemiddelen steeds frequenter voorkomt, is het belangrijk om hier iets aan te veranderen. Men verwacht dat de nieuwe Europese F-gassenregelgeving, die er mogelijks tegen het einde van het jaar zal komen, nog meer dan heden de nadruk op deze koudemiddelen zal leggen. Daarom dat we, samen met de installateurs, gaan bepalen wat installateurs die met natuurlijke koelmiddelen werken, moeten kennen en kunnen. 

 

Wat is het? 

Met de steun van de Vlaamse overheid en Europa werkt Frixis aan een ESF- project. ESF staat voor het Europees Sociaal Fonds dat de arbeidsmarkt wil versterken en werkgelegenheid wil vergroten. Met behulp van subsidies heeft Frixis een studiebureau aangesteld om, samen met een speciaal daartoe bij Frixis opgerichte stuurgroep, onderzoek te voeren naar de competentienoden van koeltechniekers die werken met natuurlijke koudemiddelen. Het resultaat van dit onderzoek zal in de toekomst gebruikt worden bij het opstellen van nieuwe leerplandoelstellingen om zo de opleidingen koeltechniek te optimaliseren. 
 

Hoe verloopt het project? 

De eerste fase van het project, zijnde het vooronderzoek met o.a. deskresearch, is intussen achter de rug. In een volgende fase die nu loopt worden een aantal koeltechnische bedrijven bezocht om met ervaringsdeskundigen in het werken met natuurlijke koudemiddelen, een interview af te nemen. Zo wil men de resultaten van het deskonderzoek aftoetsen aan de praktijk om tot een volledig en correct resultaat te komen. 

 

De stuurgroep 

Daarnaast kan het project rekenen op de steun van een stuurgroep met leden uit de verschillende segmenten van de sector: installatiebedrijven, eindgebruikers, scholen, opleidingscentra, onderwijsinstellingen, overheid, … 
Op vastgestelde tijdstippen komt de stuurgroep samen om de vooruitgang van het project te evalueren en van de nodige feedback te voorzien. 

Aan de hand van dit project wil FRIXIS de problemen in de sector vastnemen en actief meewerken aan oplossingen. Van zodra het project is afgerond, mag u zeker opnieuw een nieuwsbrief verwachten met resultaten. 

Heeft u vragen of opmerkingen, aarzel niet om contact op te nemen. Dat kan via 02 215 18 34 of info@frixis.be. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!