Persbericht Dep. Omgeving Vlaanderen - Geluid van buitenunits van residentiële warmtepompen

PERSBERICHT DEPARTEMENT OMGEVING - VLAANDEREN


Warmtepompen: een antwoord op vele vragen

Door de toename van duurzame verwarmingstechnologieën, de warme zomers, en de energietransitie zijn er steeds meer warmtepompen en airco’s. Daardoor zijn er ook steeds meer vragen over vergunningen en geluidsoverlast.

Warmtepompen worden steeds stiller en stiller, daarenboven zorgt een goed gekozen en goed geplaatste warmtepomp  ervoor dat potentiële geluidsoverlast vermeden kan worden. Daarbij is de keuze van de locatie van het toestel cruciaal.  Het Departement Omgeving heeft in samenwerking met verschillende partners twee publicaties over warmtepompen en airco’s opgesteld om de vragen over deze thematiek te beantwoorden en de kwaliteit van de installaties nog verder te verbeteren.

De leidraad omgevingsaspecten bij warmtepompen en airco-installaties richt zich tot iedereen die meer wil weten over de regelgeving voor warmtepompen en airco-installaties die worden gebruikt voor het verwarmen en koelen van woningen (eengezinswoningen, appartementen, collectieve huisvesting…), het opwarmen van sanitair warm water en het verwarmen van privézwembaden in eigen tuinen. Als je een warmtepomp plaatst op je perceel moet je met een aantal zaken rekening houden: de technische eigenschappen, het geluidscomfort voor jezelf en je buren, en mogelijke vergunningen, meldingen en verboden.

In veel gevallen zijn warmtepompen en airco’s vrijgesteld van vergunningsplicht, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.  Voor veel warmtepompen en airco’s die gebruikt worden bij woningen voorziet de Vlaamse regelgeving momenteel ook geen geluidsvoorwaarden. Als er ook geen lokale regels zijn, dan zijn de geluidsvoorwaarden  opgenomen in de code van goede praktijk het streefdoel.

De “Code van goede praktijk – Geluid van buitenunits van residentiële lucht-lucht (airco) en lucht-water-warmtepompen” werd ontwikkeld samen met een aantal partners. Het doel van dit document is om installateurs en gebruikers te helpen om voor eigenaars en omwonenden een optimaal geluidscomfort te creëren bij zowel bestaande als nieuwe warmtepompen en airco's met een buitenunit. In de meeste gevallen gaat het dan over lucht-lucht (airco) en lucht-water warmtepompen.  

De code licht een aantal basisprincipes van geluid toe. Zo krijg je meer inzicht in hoe je geluid kan beperken. Daarnaast worden een aantal geluidsvoorwaarden ter hoogte van de perceelsgrens voorgesteld.

Om tot een goede installatie te komen reikt de code een methodologie aan, waarbij met deze geluidsvoorwaarden rekening gehouden wordt. Een goede locatiekeuze is cruciaal evenals de keuze van een geschikt toestel.

Als ondersteuning bij het kiezen van een goede locatie voor een warmtepomp werden een aantal veelvoorkomende cases uitgewerkt, nl. voor vrijstaande woningen, halfopen bebouwing, rijwoningen, smalle percelen, appartementen, en een case waarbij een buitenunit op het dak geplaatst wordt. Hieruit blijkt dat je in de meest voorkomende situaties in Vlaanderen met een goed gekozen en goed geplaatste warmtepomp onder het streefdoel kan blijven en het comfort voor de omwonenden kan garanderen.


>> code van goede praktijk (link)

>> leidraad omgevingsaspecten bij warmtepompen en airco-installaties (link)

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!