Op het einde van elke maand is er “Onze mensen” met interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen.
Deze maand mochten we Sébastien Farinotti interviewen. Sébastien is burgerlijk ingenieur met een achtergrond in hernieuwbare energie. Dit verhelderende interview laat nogmaals zien dat een “das” niet beter is dan “werkschoenen” voor doorgroeimogelijkheden, een mooi loon en een gelukkig leven.
Dag Sébastien, kan je jezelf even voorstellen?
Ik ben Sébastien Farinotti. Ik ben 43 jaar en kom oorspronkelijk uit La Louvière. Op de afterparty van een volleybalwedstrijd in Antwerpen, leerde ik mijn vrouw kennen. Een Vlaamse schoonheid waarmee ik 2 kinderen heb van 12 en 14 jaar. Ik ben burgerlijk ingenieur en kom uit de groene energiesector. Dit is een perfecte match met koeltechniek, waar energie een steeds belangrijker onderdeel van het geheel wordt.
Jij bent aan de slag bij Arco, een installatiebedrijf. Wat is jouw rol en wat houdt dit precies in?
Ik ben CEO, maar binnen Arco wordt dat niet zo benoemd. Er heerst een zeer vlakke structuur met veel vertrouwen en weinig controle. Ik sta tussen onze mensen om ervoor te zorgen dat ze als team in de beste omstandigheden en met de beste middelen kunnen doen waar ze goed in zijn. De bedoeling daarvan is dat ze hun job graag doen en zich verder kunnen ontplooien. Luc (vorige CEO en nog steeds mede-eigenaar) en Steven (COO) ondersteunen mij hierbij.
Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent? Wat zijn jouw hobby’s/ hoe spendeer je jouw vrije tijd?
Van kinds af aan ben ik gebeten door volleybal. Ik speelde als jongeman op hoog niveau, maar heb uiteindelijk gekozen voor mijn job. Ik ben altijd zeer gepassioneerd gebleven door de sport en heb deze passie overgebracht op mijn kinderen die beiden volleybal spelen. Ik ben nog steeds vaak in de sporthal te vinden, al is het nu eerder als supporter. Mijn vrouw is cultureel ondernemer en ik sta haar daar soms in bij. Als ik vrije tijd heb, zal je me meestal bij haar en onze kinderen vinden.
Hoe bent je in de koeltechniek terecht gekomen? Wat is jouw achtergrond?
Na mijn studies ging ik aan de slag in de hernieuwbare energiesector. Ik werkte 18 jaar voor een KMO die het energieverbruik van bedrijven optimaliseert. Een bedrijf waarin werknemers en klanten centraal staan. Toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging, kwam Arco op mijn pad. Ik merkte al snel dat hier dezelfde waarden belangrijk zijn.
Zou je hier opnieuw voor kiezen indien je de keuze zou hebben?
In de koeltechniek werken heel wat gepassioneerde mensen. Niets is aangenamer dan je hiermee te omringen. Bovendien is koeltechniek een zeer veelzijdige sector met veel mogelijkheden. Ik ben zeer tevreden met mijn job en collega’s. “Arcocrew” staat voor een groep mensen die de problemen pragmatisch aanpakt. Ik zou dus zeker opnieuw dezelfde keuze maken.
Jij was één van de eerste die initiatief nam om lid te worden van de Franstalige werkgroep voor installateurs. Waarom vind je het belangrijk om hier lid van te zijn?
De werkgroep is al jaren actief onder Vlaamstalige leden van Frixis. Aangezien Arco ook actief is in Wallonie, vind ik het belangrijk om dit initiatief onder Franstaligen te ondersteunen. De vergaderingen zorgen ervoor dat je gelijkgezinden uit de sector leert kennen om kennis en ervaring te delen. Iets wat de groei en passie binnen je job enkel ten goede komt.
Wat zijn volgens jou de uitdagingen van de sector en hoe kan Frixis hieraan bijdragen?
De grootste uitdaging van de sector is de koeltechnieker zelf. Het is niet evident om de passie over te dragen en nieuwe mensen aan te trekken. Daarbij kan Frixis bedrijven zeker ondersteunen door verder in te zetten in projecten zoals Start2Cool. Hoe meer zichtbaarheid bij onze jeugd, hoe beter.
Hoe zie jij de toekomst?
Technische installaties, en zeker koeltechnische installaties, worden steeds meer hoogtechnologisch. Dergelijke installaties zullen nooit kunnen gebouwd en onderhouden worden door computers en/of artificiële intelligentie. Deze technieken kunnen zeker ondersteunend werken maar er blijven dan ook steeds slimme technici nodig om die systemen op te zetten en juist te implementeren. Het beroep van de koeltechnieker is dus futureproof.
De tijden dat een slecht werkende koelinstallatie wel een evenwicht vond is allang voorbij. Bedrijfszekerheid, werkingseisen en interventietijden waren altijd al belangrijk, daar zijn intussen energieverbruik en milieu als hoofdeisen aan toegevoegd. Alles wordt gemeten, geregistreerd en nauwlettend in het oog gehouden want de eisen van de klant worden steeds groter.
De vraag naar gespecialiseerde techniekers zal blijven stijgen. Desondanks wordt een studie aan de universiteit nog te vaak verkozen als richting voor onze kinderen. Het ouderwetse beeld dat een “das” beter is dan “werkschoenen” voor doorgroeimogelijkheden, een mooi loon en een gelukkig leven is fout en achterhaald.
Bedankt voor dit interview! Wij onthouden dat de job van de koeltechnieker futureproof is en dat het ouderwetse beeld dat een “das” beter is dan “werkschoenen” voor doorgroeimogelijkheden, een mooi loon en een gelukkig leven fout en achterhaald is.
Heeft u een inspirerend verhaal, een interessante ervaring of een bijzonder project dat u wilt delen? We horen het graag! Contacteer ons op info@frixis.be of 02/215 18 34.