Op het einde van elke maand is er “Onze mensen” met interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen.
Deze maand mochten we Quentin Lagaeysse interviewen. De heer Lagaeysse is de nieuwe medewerker van het Waalse Agentschap voor Lucht en Klimaat die zich onder meer zal bezighouden met koeling en verwarming.
Dag meneer Lagaeysse, kan u zich voorstellen?
Mijn naam is Quentin Lagaeysse, ik ben 32 jaar oud en ik ben getrouwd met Elisa met wie ik twee jonge kinderen heb, Leo (3,5 jaar) en Leïla (2 jaar). Ik heb biologie gestudeerd aan de universiteit van Luik. Na de renovatie van mijn huis ben ik overgestapt naar de energietoepassingen van de bouwsector. Ik werkte als energieadviseur en projectcoördinator voor verschillende gemeenten in de regio Luik.
Wat doe je in je vrije tijd?
Naast mijn werk ben ik gepassioneerd door permacultuur. Wij hebben onlangs een stuk landbouwgrond in de buurt van ons huis gekocht om er een eetbaar bos te ontwikkelen dat tot doel heeft onze uitgebreide families van fruit en groenten te voorzien door de biodiversiteit van het terrein te ontwikkelen.
Ik ben ook een liefhebber van zelf begeleide wandelingen. Zo kan ik herbronnen, weg van de dagelijkse drukte.
Je werkt voor de Waalse administratie. Wat is uw functie en wat houdt die precies in?
Ik ben bij het Waalse Agentschap voor Lucht en Klimaat belast met koel- en verwarmingszaken. Wat koeling betreft, is mijn collega Marie Defrène belast met de erkenningen voor koeltechnici. Van mijn kant houd ik me bezig met de wetgeving en de contacten met de opleidingscentra.
Hoe ziet een werkdag er voor u gewoonlijk uit?
Momenteel ben ik omtrent koeling bezig met de herziening van de F-gas en Ozon regelgeving samen met mijn collega's van de andere gewesten en de federale overheid. Ook de certificering van opleidingscentra behoort tot mijn takenpakket. Het Agentschap krijgt ook regelmatig vragen van burgers, bedrijven of technici die ik beantwoord.
Hoe ben je in deze job terecht gekomen?
Als coördinator van het klimaatplan in een gemeente kwam ik de naam van AwAC regelmatig tegen in mijn werk. Dus ik greep mijn kans toen ik de vacature zag voor beheerder voor huishoudelijke verwarming en koeling.
Wat zijn de doelstellingen van de Waalse regering op het gebied van koeltechnologie voor de komende jaren?
De Waalse regering heeft op middellange termijn het doel om de nieuwe Europese regelgeving inzake F-gassen en Ozon in het gewest ten uitvoer te brengen. Wij steunen de ambitieuze doelstellingen in het kader van deze herzieningen. Daarnaast zal ook de AGW van 12 juli 2007 moeten worden herzien.
Waarom denkt u dat studenten koeltechniek moeten kiezen als studiegebied en beroep?
De koelsector, met inbegrip van de warmtepompen, ontwikkelt en vernieuwt zich voortdurend, waardoor het een dynamische en interessante sector is. Bovendien is het beroep van koeltechnicus schaars en zijn er premies omtrent opleiding en werkzekerheid.
Bedankt voor dit interview! Wij onthouden dat koel- en verwarmingstechnologieën alleen maar belangrijker worden en dat er in deze sector nog veel ontwikkeling te verwachten is. Een fascinerend sector met een mooie toekomst.
Heeft u een inspirerend verhaal, een interessante ervaring of een bijzonder project dat u wilt delen? We horen het graag! Contacteer ons op info@frixis.be of 02/215 18 34.