Onze mensen: Marc Camerlinck

Onze mensen: Marc Camerlinck 

Gepassioneerd koeltechnieker met tonnen ervaring in industriële HVAC-installaties 



  • Dag Marc, kan je jezelf even voorstellen?  

 Ik ben Marc Camerlinck. Ik ben geboren in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem en woon er nog steeds. Ik kom uit een gezin met nog twee broers, Peter en Luc. Mijn echtgenote heet Marleen en samen hebben we een zoon en een dochter, Melissa & Maarten. Ik ben recent met pensioen gegaan na een carrière in de koeltechnische sector van meer dan 44 jaar. 

  • Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent? 

In mijn vrije tijd zal je me meestal terugvinden in mijn tuin en serres. Mijn ouders hadden vroeger een tuinbouwbedrijf waar voornamelijk sla en tomaten gekweekt werden. Ik heb de passie voor tuinieren dus met de paplepel meegekregen. In mijn hobbyserres staan elk jaar heel wat tomaten met verschillende variëteiten en volgens het seizoen worden deze aangevuld met sla, bloemkool, meloen, komkommer, paprika, ... 

  • Wat wou je worden toe je klein was? 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit mij niet zo goed meer kan herinneren. Als kind speelde ik altijd buiten op het platteland. Ik weet nog dat ik als 10-jarige ooit een fiets heb omgebouwd met een autostuur en er zo mee naar school gereden ben. Ik had in mijn jeugd ook altijd al interesse om aan bromfietsen en ander rijdend materiaal het een of ander te herstellen. Werken met mijn handen en een passie voor mechaniek zat er toen duidelijk al in.   

  • Jij hebt een mooi parcours afgelegd binnen de koeltechniek. Hoe ziet je loopbaan eruit? 

In 1980 heb ik mijn diploma A2 sterkstroom behaald aan het PTI in Eeklo, daarna ben ik direct gestart bij de firma Flakt in Gent.   

Firma Flakt was toen bekend voor het plaatsen van grote industriële HVAC-installaties bij grote ondernemingen (Zoals Volvo, AMG, ziekenhuizen en nog vele andere). Deze job werd na 6 maanden onderbroken omdat ik mijn legerdienst moest uitvoeren in Duitsland. Daarna ben ik tot 1989 onder vast contract opnieuw aan de slag gegaan bij de firma Flakt. 
Ik heb er zowat alle disciplines doorlopen die verband houden met de plaatsing, de aansluiting en de opstart van grote HVAC-installaties. Het is ook in deze periode dat ik het diploma van koeltechnieker behaalde via avondonderwijs in het opleidingscentrum IMOV. Daar kreeg ik theoretische en praktische lessen van een zeer bekwame ingenieur (Dhr. Vindevogel) die toen werkzaam was bij de firma Dehaeck Delbaere. 

In 1989 ben ik gestart bij het staalbedrijf ArcelorMittal Gent (AMG) waar ik als koeltechnieker werd aangenomen in de sectie “klimatisatie & luchtbehandeling”. Eind december 2023 heb ik er mijn laatste werkdagen afgerond. Ik heb in deze job heel veel geleerd en zo behaalde ik ook de nodige kwalificaties rond verwarming- en brandertechnieken alsook technicus betrouwbaarheid in de sectie luchtbehandeling. Mijn job omvatte enerzijds de opvolging, het ontwerp, de samenbouw en de opstart van nieuwe klima installaties en anderzijds het oplossen van bepaalde chronische problemen van bestaande klima installaties via storingsanalyses. 

  • Hoe is de passie voor koeltechniek ontstaan?  

Ik ben in feite een beetje in de voetsporen van mijn broer Peter getreden. Toen ik 16 jaar was, werkte hij reeds bij de firma "Koeltechniek Van Driessche" in Sleidinge. Als 16-jarige student mocht ik daar mijn eerste vakantiejob doen en heb daar toen veel gezien omtrent frigo- en diepvrieskoelingen.  

Ik weet nog dat ik toen een defecte zuigercompressor mee nam naar huis om deze volledig te demonteren zodat ik wist wat daar allemaal in zat en hoe dit was samengebouwd. Later was mijn broer Peter werkzaam bij de firma Schatten en later bij de firma Grencobel waar hij betrokken was bij de samenbouw en de programmatie van grote ammoniakinstallaties.  

 Als ik iets moest weten over het vak koeltechniek kon ik in mijn beginjaren als koeltechnieker altijd bij hem te rade gaan. Zo is in feite de passie voor het vak ontstaan en gebleven. 

  • Hoe heb je het vakgebied zien veranderen over de jaren heen? 

 Ik heb koeltechniek op veel vlakken zien evolueren. Om maar een paar puntjes aan te halen want de lijst zou te lang worden. Toen ik afgestudeerd was, waren er in feite nog geen computers op school aanwezig en werd alles gestuurd via relaistechnieken en dergelijke. In die tijd waren de koelmiddelen R12, R22 en R502 zeer bekend om toe te passen, ondertussen is dit ook al zeer veel veranderd met de nieuwe F- gaswetgevingen. Ook de wijze om een lektest uit te voeren via een lekzoekvlam heb ik nog meegemaakt. Hoe er in de jaren 80 werd om gegaan met verwijderen van freon, daar ga ik geen details over vertellen maar een afzuigunit bestond toen nog niet. 

  • Wat waren volgens jou de grootste voor- en nadelen verbonden aan je job? 

Een groot voordeel zijn de verschillende disciplines die aan bod komen en dat je ook nooit op dezelfde plaats bent tewerkgesteld. Het lijkt me een groot voordeel in deze job om een basisopleiding elektriciteit achter de kiezen te hebben. 

Een nadeel is misschien dat er meestal een wachtdienst gekoppeld is aan de job van koeltechnieker. In de periode dat ik zelf wachtdienst heb gehad, had ik daar eigenlijk geen last mee. Je weet vooraf dat als je dit vak kiest, dit er meestal bijhoort.   

  • Wat zijn je plannen nu je met pensioen bent?  

Mijn dochter heeft ondertussen twee kinderen waar we met veel plezier tijd mee doorbrengen. Ik heb ook een vrij grote tuin om te onderhouden en zal me dus zeker niet vervelen. Sowieso tracht ik op de hoogte te blijven over de evolutie van het vak koeltechniek in het algemeen. Ik weet dus wat gedaan met de tijd die vrijkomt nu ik met pensioen ben. 

  • Waarom zou je koeltechniek aanraden als vakgebied en sector? 

Naast alle voordelen die ik al opsomde, is werkzekerheid in de koeltechnische sector ook verzekerd. Zeker en vast als je rekening houdt met alle nieuwe uitdagingen i.v.m. de F-gaswetgeving, de nieuwe toepassingen met CO2 en propaan installaties, … Er staat de koeltechniekers van morgen een boeiende carrière te wachten.  

Er is ook sowieso een grote nood aan vakbekwame koeltechniekers waarbij mijns inziens de scholen, bedrijven en de overheid een grote verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat jongeren hun weg vinden naar de sector. 

  •  Wat is je mooiste herinnering uit je carrière? 

De positieve, aangename werksfeer alsook de positieve samenwerking met mijn collega’s en leidinggevenden zal mij steeds bij blijven. 

 

Hartelijk dank voor dit interview! We onthouden dat koeltechniek een boeiend vakgebied is met heel wat uitdagingen en dat een aangename werksfeer en positieve samenwerking essentieel zijn in elke job. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!