Onze mensen – Maité Goderis

Onze mensen – Maité Goderis 

Burgerlijk ingenieur in mechanical energy engineering, doctoraatsstudent en plantlover 

Elke maand brengt "Onze mensen" u interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector. Maité is burgerlijk ingenieur in mechanical energy engineering, doctoraatsstudent en plantlover. 

 

  • Dag Maité, Kan je jezelf even voorstellen?  

Ik ben Maité Goderis, 24 jaar en woon in Gent. Ik heb burgerlijk ingenieur (afstuurrichting mechanical energy engineering) gestudeerd aan de Universiteit Gent. Momenteel werk ik aan mijn doctoraat in de onderzoeksgroep van prof. Michel De Paepe en prof. Steven Lecompte. Mijn doctoraat focust op het karakteriseren van latente thermische opslagsystemen, maar daarnaast ben ik ook betrokken in meerdere industriële projecten en de opvolging van het Stoom- en Koelplatform, en help ik bij het geven van oefeningenlessen en het begeleiden van master thesissen. 

 

  • Waar kunnen we jou vinden als je niet aan het werk bent? 

In mijn vrije tijd ben ik vooral aan het sporten, spreek ik af met vrienden, of ben ik mijn 35 planten water aan het geven :) Ik ga ook graag op reis, tijdens een hike in de bergen kom ik helemaal tot rust! 

 

  • Wat wou je worden toe je klein was? 

Dat veranderde soms snel, maar ik wou wel altijd iets wiskundigs/wetenschappelijks doen. 

 

  • Hoe ben je in contact gekomen met HVAC-R? 

Tijdens mijn studies merkte ik al redelijk snel dat mijn interesse uitgaat naar de vakken rond thermodynamica, stroming, warmte/koude… Het was voor mij dan ook een logische keuze een master te doen binnen dit vakgebied, en daaropvolgend ook mijn doctoraat binnen dit onderwerp te kiezen. 

 

  • Wat zijn volgens jou de grootste voor- en nadelen verbonden aan je job? 

Dankzij mijn job kom ik in contact met heel wat interessante mensen, zowel binnen de academische wereld, als uit de industrie. Zo ben ik op de hoogte van de laatste, nieuwe technische ontwikkelingen, maar heb ik ook voeling met wat belangrijk is in de praktijk en wat leeft binnen de koeltechnieksector, zowel in binnen- als buitenland. 

 

  • Waarom zou je koeltechniek aanraden als vakgebied? 

Koeltechniek is aanwezig in zeer veel verschillende sectoren en heeft vaak een essentiële rol. Om deze sector te verduurzamen zullen de komende jaren nog heel wat vernieuwingen moeten worden uitgewerkt en alternatieve oplossingen worden gezocht. Dit maakt werken binnen deze sector een uitdaging maar net ook heel interessant! 

 

  • Hoe zie je de toekomst van HVAC-R? 

De F-gasverordening is uiteraard een hot topic en zal de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Om alle vernieuwingen te verwezenlijken, zal heel wat mankracht nodig zijn.  Op alle niveaus moet ingezet worden op het belang van de koeltechnische sector. Om alle veranderingen door te voeren zullen we zowel theoretische onderbouwde ingenieurs nodig hebben, alsook handige koeltechniekers. Meer samenwerking tussen scholen, bedrijven en de overheid zal noodzakelijk zijn. 

 

Bedankt voor dit interview Maité! We onthouden dat we zowel theoretische onderbouwde ingenieurs en handige koeltechniekers nodig hebben om onze sector de komende jaren te verduurzamen en dat HVAC-R een uitdagend maar interessant vakgebied is. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!