Onze mensen - Doni Gellens

Onze mensen - Doni Gellens 

Ingenieur met ruim 60 jaar ervaring in - en jonggepensioneerde met een passie voor - koeltechniek 

 

Aan het einde van elke maand brengt " Onze mensen " u interessante en positieve verhalen uit de sector van koeling en luchtbehandeling.  

Deze maand maakt u kennis met Doni Gellens. Hij is een ingenieur met ruim 60 jaar ervaring in de koeltechniek. Eind juni gaat hij definitief met pensioen. 

 

  • Dag meneer Gellens, kan u zichzelf eens voorstellen? 

Ik ben Doni Gellens. Ik ben 89 jaar en ben nog steeds actief bij Johnson Controls waar ik intussen al 60 jaar voor werk. Oorspronkelijk werkte ik voor Schatten dat werd overgenomen door het Franse MCI. Dit bedrijf werd op zijn beurt overgenomen door Johnson Controls.  

  • Hoe ziet uw carrière er tot op vandaag uit? Welk parcours heeft u afgelegd? 

Van oorsprong heb ik een A3 elektriciteit diploma. Op mijn 16 jaar ben ik begingen werken. In die periode volgde ik avondonderwijs niveau B1 elektriciteit. Na het afronden van deze studies heb ik mijn legerdienst vervuld. Daarna ben ik opnieuw gaan studeren om mijn diploma van technisch ingenieur te behalen in Mechelen. Als eerste job heb ik één jaar lesgegeven aan de technische school in Leuven. Maar snel besloot ik om terug te solliciteren en werd ik aangenomen bij de firma  Grasso Nederland. Bij Grasso ben ik gestart op de tekenkamer om daarna verder opgeleid te worden in hun studiebureau. Na ongeveer twee jaar zijn we overgestapt naar de firma Schatten in Schaarbeek waarna wij bij Johnson Controls zijn terecht gekomen.  

  • Wat doet u vandaag? Welke functies heeft u gehad over de jaren heen? 

Ik ben ontwerper van koel en vriesinstallaties en neem ook het salesgedeelte voor mijn rekening. Concreet werk ik 5 halve dagen per week aan het berekenen en verkopen van voornamelijk industriële koelinstallaties. Ik heb vooral installaties ontworpen voor de voedingsindustrie. In 1980 heb ik aangegeven dat verkoop mij wel interesseerde en ik heb vanaf dan mijn huidige functie kunnen uitoefenen. 

  • Wanneer gaat u met pensioen? 

Op het einde van de maand juni ga ik definitief met pensioen. Het wordt een heel ander leven. Ik ga vanaf dan meer tijd hebben om te lezen, in mijn tuin te werken, te reizen, ... 

  • Waarom heeft u voor koeltechniek gekozen? 

Tijdens de periode dat ik ging solliciteren, kreeg ik diverse aanbiedingen waaronder één in de koeltechnische sector. Ik heb voor koeltechniek gekozen omdat dit een speciale branche is en ik anders misschien nooit meer de kans ging krijgen om hierin terecht te komen.  

  • Wat heeft ervoor gezorgd dat u trouw bent gebleven aan uw werkgever en aan de sector? 

Ik had steeds goede collega’s en goede directieleden. De interesse in koeltechniek is ook gebleven omdat dit een industrie is met heel veel variatie. Vandaag zit je bijvoorbeeld in de groenten, morgen in het fruit, op een ander moment in de vlees- en de melkproducten. Waar heeft men geen koeling nodig?... De techniek zelf is ook tamelijk speciaal. Je komt in aanraking met compressoren, condensors, elektriciteit, scheikunde, thermodynamica, ... Het is heel divers. 90% van de leerstof die ik gezien heb op school, gebruik ik nog bijna alle dagen. 

  • Wat wou u worden toen u klein was? 

Ik ben altijd, van toen ik heel klein was, geïnteresseerd geweest in elektriciteit. Ik was steeds zaken uit elkaar aan het halen om te zien hoe iets er aan de binnenkant uitzag. Ik kreeg dat echter niet altijd terug in elkaar, tot ongenoegen van mijn ouders. 

  • Hoe heeft u koeltechniek en de sector zien veranderen over de jaren heen? 

In de koeltechniek heb ik heel wat veranderingen van dichtbij mogen meemaken. De PLC-sturing (automatisatie), bijvoorbeeld, heb ik binnen de sector als één van de eerste toegepast. We hadden namelijk de vraag gekregen van een groente diepvriesbedrijf om een installatie te bouwen die vlot kon uitgebreid worden. De klassieke manier van werken was hier onvoldoende dus moesten we overgaan naar nieuwe technologieën. Op vandaag heeft men ook veel meer data om zich op te baseren. Bijvoorbeeld invriestijden van bepaalde goederen. Vroeger was het meer nattevingerwerk, op vandaag kan men met meer precisie de zaken benaderen. Ook energie efficiëntie is iets wat de laatste jaren steeds meer naar voor is gekomen.  

  • Wat vindt u van de verschuiving naar de natuurlijke koudemiddelen? 

Toen ik startte in de sector werkten we bij voorkeur met ammoniakinstallaties. We hebben ook freoninstallaties gebouwd maar ammoniak is een meer geschikt koudemiddel om mee te werken en biedt meer mogelijkheden dan freon of andere koelmiddelen. Hoewel er tegenwoordig ook meer gewerkt wordt met CO2, geef ik nog steeds de voorkeur aan ammoniak installaties wegens duurzaamheid en betere rendementen.  

  • Hoe gaat alles volgens u nog verder evolueren? 

Naar de toekomst kijken is altijd moeilijk. In de koeltechniek gebeuren veranderingen zeer sporadisch. Op een bepaald moment komt men tot een ontdekking en gaat men dit verder ontwikkelen waardoor er plots een hele nieuwe manier van werken ontstaat. Het is moeilijk te voorspellen wat er nog gaat veranderen. Ik denk dat men voornamelijk veel met CO2 zal werken. 

  • U bent mee met de laatste technologieën zowel binnen de koeltechniek als in het bedrijf. U werkt bijvoorbeeld regelmatig van thuis uit en vergadert zonder probleem via teams. Hoe komt het dat dit voor u zo vlot gaat? 

Dit komt voornamelijk uit persoonlijke interesse. Ik lees er graag over en ben hier heel dikwijls mee bezig. Vanuit het bedrijf heb ik ook heel wat cursussen mogen volgen omtrent de computer en allerlei applicaties. 

  • Wat is uw fijnste herinnering uit uw carrière? 

De momenten waar ik met het bedrijf nieuwigheden kon toepassen in installaties. Zoals het voorbeeld met de PLC-sturing. Of zo waren wij bijvoorbeeld ook de eerste in België om schroefcompressoren toe te passen in koel en diepvries installaties, het toepassen van de zo genaamde natte koeling of ook het bewaren onder lage zuurstof van fruit, en zo vele andere speciale toepassingen. Als je nieuwigheden kan uitwerken en een geslaagde installatie kan afleveren aan de klant, dan geeft dat echt een enorm groot genoegen. 

De steun en het samenhorigheidsgevoel onder de collega’s, en zelfs met mijn directieleden, is eveneens iets waar ik met warme gevoelens op terugblik. Dit is ook één van de redenen waarom ik vandaag nog steeds aan de slag ben. 

  • Wat vindt u van het tekort aan koeltechniekers? Hoe kan men dit volgens u verhelpen? 

Ik heb vele jaren koeltechniek gegeven in avondonderwijs. Dat was in het Franstalige onderwijs (Infac).  Je moet mensen enthousiast maken en een vak leren.  Wil men meer techniekers in de koeltechniek, dan moet men zich volgens mij toespitsen op het onderwijs. 

Wat ook een optie is en te weinig gebeurt, is om een elektricien aan te werven en deze binnen het bedrijf om te scholen naar koeltechnieker. Iemand die bezig is met elektriciteit kan probleemoplossend denken en dat is ook wat men binnen de koeltechniek moet doen om een installatie goed te laten functioneren. Je ziet bij installaties vaak een fenomeen waaruit je moet afleiden, wat er misloopt. Je gaat nooit onmiddellijk zien wat er stuk is.  

 

Meneer Gellens, hartelijk dank voor dit interview. Aan alle liedjes komt een einde, ook aan je mooie, rijkgevulde carrière. Met pensioen gaan betekent dat het tijd is voor een nieuw avontuur, geniet ervan! 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!