Op het einde van elke maand is er “Onze mensen” met interessante en positieve verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector.
Dominique Köttgen is koeltechnieker / opleider met een zeer uitbereide kennis over koelmiddelen. Hij is gepassioneerd door tuinieren en literatuur. Hier leest u het interview dat we van hem mochten afnemen.
Dag meneer Köttgen, kan u zich even voorstellen?
Ik ben Dominique Köttgen. Ik ben 53 jaar waarvan ik 30 jaar ervaring heb in de commerciële en industriële koeltechniek. Ik heb 2 kinderen. Ik studeerde af als ingenieur aan de polytechnische afdeling van l’Institut Gramme. Op vandaag geef ik de opleiding “Duurzame Energie Engineering - Industriële Koeling” aan dezelfde school en geef ik mee vorm aan de ingenieurs van morgen. Het contact met mijn masterstudenten is voor mij een verrijking. Ik vind het zeer aangenaam werk dat energie geeft. Het is mijn doping.
Ik ben 30 jaar geleden opgeleid door de onderneming Schatten. Ik denk vaak aan mijn leraars die mij hebben opgeleid. Deze "Schatten" opleiding was voor mij de basis van mijn hele carrière. Helaas is dit bedrijf nu verdwenen, maar de ziel ervan bestaat nog steeds door de "wijzen" die nog steeds actief zijn.
Ik werk intussen voor VMA Koeltechniek waar ik verantwoordelijk ben voor de hoofdzetel in Luik. Dit is een dochteronderneming van de Belgische bouwgigant CFE. Een bedrijf opgericht in 1870!
Hoe bent u in de koeltechniek terecht gekomen ?
Dertig jaar geleden trok een kleine advertentie in het alumniblad van de Gramme-school mijn aandacht: ''Firma Pelzer zoekt ingenieur om koudeproductietechnieken op koelmiddel te ontwikkelen''. De ingenieur die daar zat, ging het bedrijf verlaten. Het was toen dat ik de complexiteit van koude productiesystemen ontdekte. De eerste installatie was bij de AD Delhaize in Embourg met een MPG koelmiddel om te koelen tot -10°C. Een project waar ik goede herinneringen aan heb. Ondertussen is dit werk een echte passie geworden.
Hoe ziet een werkdag er gewoonlijk uit voor u ?
Ik verdeel mijn tijd over drie activiteiten: personeelsbeheer (de belangrijkste troef van het bedrijf), luisteren naar en opvolgen van vragen van klanten en voortdurende innovatie. Technologieën veranderen namelijk voortdurend. In de 30 jaar dat ik actief ben ik de koeltechniek heb ik het volgende meegemaakt: het einde van de CFK's, het einde van de HCFK's, momenteel het uitsterven van de HFK's en de opkomst van de zogenaamde "natuurlijke" gassen: R717, R744, R290 en HFO.
De dag begint op een vast tijdstip maar in onze sector blijft het einde van de dag een variabele. Een koelinstallatie leeft 24/7/365. Het is gebruikelijk om de dag op een zeer wisselende manier te eindigen. De te nemen beslissingen moeten meestal snel gebeuren en vaak met een zware directe en indirecte verantwoordelijkheid. Om in deze prachtige baan te blijven, heb je echte passie nodig.
Wat doet u in uw vrije tijd?
Buiten mijn werk ben ik gepassioneerd door tuinieren en literatuur. Mijn favoriete plant is de Camellia. Wat lezen betreft, Sartre, Camus en Jacquard zijn de boeken die ik lees voor het slapen! Paul Eluard is voor mij de grootste in de poëzie met Baudelaire en Rimbaud. Ik zou het boek over het leven van Arthur Ribaud zeker aanraden.
Hoe heeft u Frixis leren kennen?
In 1993 werd de U.B.F. vertegenwoordigd door de heer H.G. Van Leemput en de heer Schatten van Grencobel en Schatten. Ikzelf was enkele jaren lid van de Raad van Bestuur.
Verder hebben we met het bedrijf contact opgenomen met Frixis vanwege de nieuwe uitgave van de EN378 norm (gepubliceerd door Frixis), die zeer goed gebonden is en zeer praktisch voor dagelijks gebruik. Bovendien hebben wij meegewerkt omtrent wetgevingsaangelegenheden in het Waalse Gewest.
Waarom is het volgens u belangrijk om lid te zijn van Frixis?
Een aansluiting is iets wat ik sterk aanbeveel. Het is noodzakelijk om een soort broederschap te vormen in onze sector. Dit is belangrijk omdat u bij Frixis een vast aanspreekpunt heeft bij wie u terecht kunt voor vragen en advies.
De koelspecialist moet immers op de hoogte blijven. Er zijn veel veranderingen (normen, voorschriften, ...), wereldwijd, Europees en nationaal. Frixis is de beste ambassadeur van ons beroep en ik ben erg blij met de steun van Frixis (Ex UBF).
Bedankt voor dit interview! Wij onthouden dat een broederschap in de sector belangrijk is, omdat in een loopbaan in de koeltechniek veel dingen veranderen. Dit is misschien wat koeltechnici zo gepassioneerd maakt.
Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen? We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34.