Op het einde van elke maand, kan u een nieuwe editie van “Onze mensen” lezen waarin we interessante verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen. In deze editie van "Onze mensen" maakt u kennis met Alain Lelièvre-Damit. Alain is landbouwingenieur met een passie voor energie-efficiënte oplossingen voor de koude- & luchtbehandelingssector.
Dag Alain, heel wat spelers in de sector kennen u als directeur van Climalife Belgium én actief lid van Frixis. Kan u zich nog even voorstellen?
Ik ben Alain Lelièvre-Damit, geboren in 1958 en ben afgestudeerd als landbouwingenieur. Ik werk sinds 1989 bij Climalife Belgium, verdeler van eco/energie-efficiënte oplossingen voor koeling en air-conditioning, waar ik intussen directeur ben.
Hoe heeft u na uw studies de overstap gemaakt naar de koeltechniek?
Na mijn studies en enkele jaren in het buitenland was ik op zoek naar een commerciële functie in de chemische sector. Op dat moment was men bij Climalife Belgium op zoek naar een commercieel medewerker. Deze functie en het familiaal karakter van de “Dehon groep” sprak mij sterk aan. Ik werk er intussen reeds 32 jaar.
Zou u deze keuze opnieuw maken? Waarom (niet)?
Koeltechniek en airconditioning zijn essentiële elementen van bijna alle industriële, commerciële, activiteiten. Ook voor comfort, gezondheid, voedselveiligheid, en ga zo maar verder, is onze sector van groot belang.
Ik zou zonder twijfel opnieuw kiezen voor deze boeiende sector. Bij de installateurs, merendeel van Frixis-leden, heb je zowel grote internationale groepen als flexible, krachtdadige onafhankelijke bedrijven. Ook deze diversiteit is een pluspunt in deze sector en mijn beroepkeuze.
Ondertussen bent u een actief lid van Frixis. U bent lid van de Raad van Bestuur en het Directie Comité. Hoe bent u oorspronkelijk bij Frixis terecht gekomen?
Frixis is een unieke vereniging waar zowel installateurs, fabricanten, verdelers van producten en eindklanten deel van uitmaken. Dit maakt dat Frixis dé vereniging is om de belangen van de hele sector in België te vertegenwoordigen. Toen Frixis nog UBF en daarna UBF-ACA was, ben ik voorzitter geworden van de B2, de afdeling van de verdelers van koudemiddelen. Ik heb in de 32 jaar dat ik aanwezig ben in de sector, heel wat zien veranderen, o.a. op milieu- en technisch vlak. Doordat in de koude- en luchtbehandelingssector heel wat regelgeving en technologische verandering in verweven zit, is dit een sector die constant in evolutie is. Via Frixis ben je steeds op de hoogte van de laatste wijzigingen en kan je via een stuurgroep je standpunten doorgeven. Iets wat ik heel belangrijk vind.
Hoe heeft u de koel- en luchtbehandelingssector tijdens je carrière zien evolueren?
De basis van de koeling en airconditioning is uiteraard niet veranderd, het is en blijft het beheersen van temperatuur. Hiervoor zijn er verschillende technologieën beschikbaar waarbij de compressie technologie tot op vandaag de meest gebruikte blijft.
Milieutechnisch zijn er een aantal evoluties geweest waar naar het koudemiddel toe, de chemische industrie steeds oplossingen heeft kunnen aanreiken. Zo was er na de ozonproblematiek, de opwarming van het klimaat. Vandaag de dag draait het daarom in de eerste plaats over eco/energie-efficiëntie. Hierbij moet men bij de gebruikte technologie vooral kijken naar het totale plaatje van het energiegebruik. De oplossingen zijn er, het is aan de industrie om deze te leren gebruiken.
Wat zijn volgens u de uitdagingen van de sector en hoe kan Frixis hieraan bijdragen?
Met de opwarming van het klimaat wordt koeling en airconditioning nog belangrijker. De belangrijkste uitdaging is de “productie van koude” zo eco/energie-efficiënt mogelijk te laten verlopen. Eco - efficiënt met respect voor het leefmilieu in al zijn aspecten.
Als belangenvereniging van de totale koeltechnische sector kan Frixis een belangrijke bijdrage leveren als partner van de verschillende overheden in België. Daarnaast heeft Frixis ook de taak om het steeds evoluerende landschap én de regelgeving naar zijn leden over te brengen zodat zij de juiste keuzes kunnen maken in welke technologie te gebruiken.
Hoe ziet u de toekomst?
Positief. De koeltechnische sector heeft in de tijd dat ik erin actief ben al heel wat veranderingen ondergaan. Maar koeling en airconditioning blijven essentieel in onze huidige maatschappij. De koelsector blijft volgens mij een zeer dynamische sector om in te werken.
Bedankt voor uw tijd, Alain. Dat eco - efficiëntie met respect voor het leefmilieu in al zijn aspecten een uitdaging is die steeds belangrijker zal worden, valt niet te ontkennen. We onthouden dat de oplossingen er zijn en de koeltechnische sector voldoende dynamisch is om deze verder te ontwikkelen en aan te wenden.
Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen?
We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34.