Onze mensen 3 – Jacques Marchal


Op het einde van elke maand, kan u een nieuwe editie van “Onze mensen” lezen waarin we interessante verhalen uit de koude- en luchtbehandelingssector brengen. 

Voor de maand maart brengen we u het verhaal van Jacques Marchal. Een specialist die zich blijft ontwikkelen en die als lid van het Directie Comité, alle Waalse installateurs vertegenwoordigd. Hetgeen volgt is een verhaal over een passie voor koeltechniek. 

 

Dag Jacques, u heeft veel ervaring in de koeltechniek én u bent lid van het Directie Comité van Frixis. Kan u zich even voorstellen? 

Hallo, mijn naam is Jacques Marchal. Ik ben 58 jaar en ben oorspronkelijk afkomstig van Jumet. Ik ben getrouwd, vader van 2 volwassenen én grootvader van 2 schattige kleindochters van 8 en 4 jaar oud. Dit mooie plaatje werd de afgelopen maanden verduisterd door het zware motorongeval van mijn oudste zoon. Hij hield er een zwaar letsel aan zijn ruggenmerg aan over. Momenteel ben ik dus druk in de weer om zijn woning aan te passen aan zijn recente handicap. 

Welke opleidingen heeft u gevolgd? Wist u onmiddellijk dat een beroep in de koeltechniek iets voor u was? 

Ik volgde een technische cursus elektriciteit en volgde elektronica in avondonderwijs. Dat ik iets met koeling wou doen, was toen helemaal nog niet aan de orde. Om mijn legerdienst uit te stellen besloot ik een specialisatie in de koeltechniek te volgen. Gaande weg werd ik gebeten door het virus! 

Op het moment dat ik in de arbeidsmarkt terecht kwam (in de jaren tachtig) waren er veel automonteurs die zich hadden omgeschoold om aan koelinstallaties te kunnen werken. Vaak hadden ze dit gaande weg, on the job, geleerd. Dat waren de dagen dat men nog een compressor repareerde of men drijfstangen en andere motoronderdelen als reserveonderdelen gebruikte. Ik had het geluk om mijn eerste stappen in de koeltechniek naast deze pioniers te kunnen zetten! 
 

Hoe waren de eerste ervaringen in het beroep?  

De vraag naar koeltechniekers was op het moment dat ik afstudeerde al groot. Mijn mijn diploma op zak had ik keuze te over. Ik ben direct aan de slag gegaan met industriële en commerciële koelinstallaties en heb nooit echt aan residentiële installaties gewerkt. 
 

Wanneer en hoe bent u dan zelfstandige geworden? 

Nadat ik een tijd dépannages en installaties van koelcellen, koelkasten, diepvriezers, … had gedaan in bakkerijen van een groot bedrijf dat zich hierin specialiseerde, ging ik in aan de slag bij de technische dienst van een groot distributiebedrijf. Toen dit bedrijf werd verkocht en men besloot om de Waalse technische dienst af te schaffen, vervoegde ik het bedrijf van een toenmalige collega. Die had ervoor gekozen om zich als zelfstandige te specialiseren in koeloplossingen voor massadistributie. In 2011 heb ik de overstap gemaakt naar mijn eigen bedrijf waarmee ik op de dag van vandaag nog steeds actief ben. 
 

Wat was tot nu toe één van de hoogtepunten van uw carrière?  

Na een opleiding CO2 aan het UC Leuven-Limburg, heb ik met de hulp van een importeur en Japanse fabrikant één van de eerste trans kritische CO2-centrales kunnen installeren in het zuiden van ons land. Dit is iets waar ik bijzonder trots op ben. 

Hoe heeft u Frixis leren kennen?  

Ik ken Frixis (vroeger UBF) al vele jaren via één van mijn eerste bazen, Jean-François Collet.  

Ik ben lid geworden omdat ik het belangrijk vind dat bedrijven die actief zijn in dezelfde sector samenkomen om de belangen van hun leden op nationaal niveau te behartigen maar ook om de kwaliteit en professionaliteit van het vak te waarborgen. Vandaag nog meer dan gisteren, is zowel technologische als wetgevende opvolging van cruciaal belang. Het behoort tot de rol van de federatie: kennisdeling, evolutie van de sector, actualisering van de Belgische en Europese wetgeving, oriëntatie van jongeren, ... Frixis moet op alle fronten aanwezig zijn zodat haar leden altijd op de hoogte zijn van nieuwigheden, verbeteringen, technologische vooruitgang, ecologische duurzaamheid, … 

Wat was de beslissende factor die ervoor zorgde dat u lid werd van het Directie Comité van Frixis? 

Ik wou en wil op die manier, nog steeds, de Waalse installateurs vertegenwoordigen die net zoals ik de wetgeving in hun regio willen optimaliseren. 

Waarom zou u een lidmaatschap in het Directie Comité aanraden? 

Ik deel mijn kennis en mijn ervaring graag met andere professionals. Als lid van het Directie Comité heb je directe controle en kun je bijdragen aan positieve veranderingen in de sector. Het is ook de ideale manier om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en nieuwigheden. 
 

Wat is uw wens voor de toekomst? 

Het is mijn wens om andere installateurs te zien toetreden tot Frixis en zo hun wetgevende en technologische kennis op peil te brengen ... te veel "kleine" koelspecialisten zijn vandaag nog steeds vogelvrij door gebrek aan informatie! Dat het beroep van koeltechnieker morgen nog steeds het beroep van de toekomst is, lijdt geen twijfel! 

Jacques, hartelijk dank voor dit interview! Uw passie en positieve ingesteldheid werken aanstekelijk. Uw verhaal zal ongetwijfeld vele lezers inspireren. 

Heeft u zelf een inspirerend verhaal, interessante ervaring of bijzonder project dat u wil delen?
We kijken er naar uit om hier meer over te horen! Contacteer ons snel via info@frixis.be of 02 215/18 34. 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!