Onderwijs, verkoop aan gecertificeerden en een nieuwe Frixis medewerker
Op 1 februari hielden de leden van de installateursvergadering hun eerste vergadering van 2022.
Het werd opnieuw een interessante vergadering, met rijk gevulde agenda, die eindelijk terug fysiek kon doorgaan (uiteraard met respect voor de geldende corona-regels).
Samenwerking met scholen en het onderwijs
Het tekort aan goed opgeleide koeltechniekers wordt alsmaar groter.
Volgens de, ondertussen zéér lange, knelpuntenlijst van de VDAB, hebben we de “twijfelachtige eer” om op plaats 6 te staan van de 207 knelpuntberoepen.
Dit tekort aan goede opgeleide koeltechniekers zal de komende jaren nog flink stijgen. Een onderzoek toont aan dat in Nederland, waar er nu ongeveer 65.000 mensen in de koelsector werken, tussen nu en 2030, er bijna 130.00 nieuwe mensen zullen moeten instromen. Dit onder andere door groei en uitstroom (zoals pensionering). Dit betekent dat er jaarlijks bijna 15.000 nieuwe mensen nodig zijn!
Dat dit, samen met de lange leveringstijden en onzekerheden door inflatie, de thema's zijn die leven bij de installateurs, is duidelijk.
Frixis staat hier dan ook niet stil en voert verschillende acties. Acties die, ofwel komen vanuit het bestuur, ofwel stevig besproken, bijgestuurd en/of geëvalueerd worden in deze groep enthousiastelingen.
Start2Cool
Zo is er onze aparte website Start2Cool met een drieledige aanpak.
Hierbij willen we dat bedrijven stageplaatsen aanbieden zodat studenten relevante werkervaring kunnen opdoen, dat bedrijven materiaal aanbieden aan scholen zodat zij over de optimale leeromstandigheden beschikken om gedreven en bekwame koeltechniekers op te leiden en dat leraren en juryleden van onze sector makkelijker in contact komen met scholen.
Dit platform wordt momenteel uitvoerig gepresenteerd aan Vlaamse, Brusselse en Waalse leraren en scholieren. Corona heeft, spijtig genoeg, onze timing wat doen opschuiven. Maar uitstel is zeker geen afstel!
Innovet
Jongeren vinden vaak de weg niet naar onze sector omdat ze onze sector, en de fantastische levensnoodzakelijke toepassingen ervan, niet kennen. Daarom werkt FRIXIS, samen met de Spectrumschool in Antwerpen – duaal leren, aan 10 filmpjes waar we de aantrekkelijkheid van de sector in de verf zetten en een aantal technisch noodzakelijke zaken eenvoudig toelichten.
De onderwerpen en voorlopige scenario’s van deze filmpjes werden besproken met interessante input vanwege de installateurs met hun expertise, ervaring en vakkennis.
ESF
Dat onze sector aan een razendsnel tempo evolueert, dat weet u beter dan wij. Hogere rendementen, andere koelmiddelen en toepassingen, digitale monitoring – al dan niet op afstand, ... Het zijn zaken waar de koeltechnieker van de toekomst niet onderuit zal kunnen. Het is dan ook nodig op te lijsten wat de installateur van de toekomst zal moeten kennen en kunnen. Met dure woorden noemt men dit de toekomstige competentieprognose van de koeltechnieker. Belangrijk in dit, door Europa en Vlaanderen, gesubsidieerd project, is natuurlijk dat hier geen wereldvreemde theorieën naar buiten gebracht worden. Daarom volgt de werkgroep van de installateurs dit alles mee op. Op dit moment werd er al een tussentijds rapport opgemaakt door externe specialisten. De prognose, als resultaat van dit project, moet in een verder stadium gebruikt worden bij de hervorming van de leerplannen van koeltechnische opleidingen.
In de varia werd vermeld dat FRIXIS zal uitbreiden en een extra personeelslid wil aanwerven zodat we de leden nog meer kunnen helpen en ondersteunen.
Meer weten?
Dit is een zeer kort verslagje van wat op de laatste vergadering besproken werd. Indien u dus interesse heeft om meer info te krijgen over de afdeling A: Installatiebedrijven, of indien u graag lid zou worden van deze afdeling/werkgroep, aarzel niet om ons te contacteren. Dit kan via info@frixis.be of 02/215 18 34. De volgende installateursvergadering zal midden maart plaatsvinden. We hopen dat de leden elkaar tijdens deze vergadering opnieuw fysiek kunnen treffen.